top of page

STUDIO 1 - The Field

This year, Studio 1 designed the brief around the IPCC Special Report on the consequences of a 1.5oC global temperature increase. The challenge of limiting and reversing the effects of global temperature rise as a result of climate change will undoubtedly be one of the most difficult issues ever faced by the human race.

 

With the construction industry being one of the biggest polluting industries worldwide, it is now more crucial than ever to build not only for sustainable futures but for regenerative ones. 

 

Studio 1 spent the first term zooming in on circular economies of nature to create a micro-environment to support a chosen organism through the winter. This was designed, drawn and prototyped at 1:1. Through a journey of workshops, the students critically investigated ideas of tropism, biomimicry and circular economies in order to analyse the wider-impact of their design. They use this to not only consider what it would take to create sustainable conditions to cultivate their chosen organism but also how the micro-environment itself could fit into a circular economy. These are then put into action and displayed at the MAKE Story Garden at the British Library.

In the second and third terms the designs of Studio 1 shift from the micro to the macro. The Studio moves towards the historically and technologically significant site of Euston Station. With plans for HS2 around the corner, Euston station is an imperative location for new development. The studio focuses on how to bridge the surrounding communities of Euston Station, previously divided by the railway lines, whilst rebooting this part of the city with a meanwhile space.

 

The students must plan for the phasing of the project from a 2-5 year scale but then consider the wider impact of this design and how it would influence the climate of Euston in the years following. Students will combine architectural skills with social, political and environmental awareness to design a meanwhile space situated in the (currently mostly disused) Euston Station Parcel Deck, above the train platforms.

 

These design projects run alongside live projects, including the design of a reading hut for Walnut Tree Walk primary school in Elephant and Castle. Students have to engage with the site, students, parents and teachers in order to pursue the design development and ultimate construction of the reading hut.

bottom of page